На Берегівщині "фотовполювали" рідкісну сову

2/24/2020 Перегляди 1585 Коментарі 0
Орнітологам вдалося сфотографувати сову-сипуху
Про вдачу повідомила львів'янка Юлія Юрченко: 

"Третій захІд і чергові вихідні на Закарпатті в околицях Берегово, цього разу в компанії Іван Загородний Yuriy Padlyak та Леонід Покритюк. Їздили два дні "прекрасними" закарпатськими другорядними дорогами, а точніше їх залишками, по різним закинутим фермам, заводам, елеваторам, табакосушилкам та вежам) І все це заради зустрічі з майже невловимою для мене совою - сипухою ¦. І, о диво, ми її знайшли!!!! Фактично за добу маємо цілих три зустрічі - один раз вона непорушно сиділа глибоко в темній ніші і нічим не вказувала своє перебування, вдалося побачити її лише на фото пізно вночі вдома. Вдруге вона нам повокалізувала і пролетіла перед лобовим склом машини вже в темну частину доби. І ось сьогодні зранку ми нарешті побачили її в одній з будівель під час днювання. Вдалося її сфотографувати і не сполохати, то вона ж лишилася собі кимарити на своєму місці, а ми щасливі поїхали додому."



Як повідомив нашому сайту берегівський орнітолог Леонід Покритюк, про деталізацію місця, де виявлено сову, не варто поширювати інформацію, адже завзяті, але необережні бьорд-вотчери (спостерігачі за птахами) можуть її сполохнути. Уточнив тільки, що йдеться про сільську місцевість на Берегівщині.

Наша довідка:  Сипуха (Tyto alba) — вид птахів родини сипухових, ряду совоподібних. Довжина 33 — 39 см, вага 241 — 355 г. В Україні гніздовий птах Закарпаття і західної та центральної частини Лісостепу. Корисний птах, живиться переважно дрібними ссавцями, птахами і земноводними, значно рідше комахами і павуками. Сипухи кричать, а не пугукають.

Занесена до Червоної книги України. Охороні сприятиме виявлення та збереження місць гніздування, збільшення чисельності можливе завдяки встановленню штучних гніздівель у місцях оселення виду. Європейська популяція налічує 110–220 тис. пар. В Україні чисельність дуже низька і, ймовірно, далі знижується. Орієнтовно гніздиться до 30 пар. У більшості країн відзначено тенденцію до зменшення чисельності, що обумовлено зменшенням кількості придатних для гніздування місць, загибеллю птахів у суворі багатосніжні зими, збідненням кормової бази, застосуванням отрутохімікатів у сільському господарстві, загибеллю на дорогах.

Теги:
Коментарі (0)

Додати коментар
Введіть число
 

вологість:

тиск:

вітер:

Loading...